Η προέλευση του καρότου είναι από την Ευρώπη έως και την Ασία και τα σημερινά καρότα που τίθενται προς κατανάλωση προέρχονται από άγρια είδη.

Το καρότο μπορεί να καλλιεργηθεί σε ηλιόλουστες περιοχές, αντέχει όμως και τις ελαφρώς σκιερές περιοχές με τη διαφορά όμως ότι στις συγκεκριμένες περιοχές αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό.


Πρέπει να φυτεύεται σε φρέσκο, πλούσιο και καλά αποστραγγισμένο έδαφος και το καλύτερο υπόστρωμά για την καλλιέργειά του είναι το αμμώδες και ελαφρύ υπόστρωμα. Η ρίζα του έχει δισχιδή μορφή λόγω του χαλικώδους και βαριού εδάφους. Σε ήπια και υγρά κλίματα καλλιεργούνται οι καλύτερες ποικιλίες καρότων.

Καλό είναι κατά τις εργασίες της Άνοιξης να χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα καλά χωνεμένης κοπριάς ή φυσικό λίπασμα. Επίσης συνιστάται να αποφεύγεται η φρέσκια κοπριά καθώς ευνοεί τη δημιουργία δισχιδών ριζών.


Μπορείτε να ρίξετε λίγο εντομοκτόνο σε μορφή κόκκων στο χώμα κατά τη σπορά και να τοποθετήσετε παγίδες για τους γυμνοσάλιαγκες. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας πρέπει να σκαλίζετε μεταξύ των σειρών των καρότων όταν τα φυτά θα είναι πλέον 5 εκατοστά προκειμένου να ευνοηθεί η σωστή ανάπτυξη των ριζών. Ακόμη μπορείτε να βοτανίζετε καθώς υπάρχουν φάρμακα για επιλεκτικό βοτάνισμα.


Τα καρότα σπέρνονται την Άνοιξη σε ζεσταμένο χώμα δηλαδή θερμοκρασίας περίπου 7 °C. Η προετοιμασία του χώματος απαιτεί το προσεκτικό σκάλισμα σε βάθος. Η τοποθέτηση των σπόρων πρέπει να γίνεται σε σειρές με 3 εκατοστά βάθος και σε απόσταση 20 με 30 εκατοστά. Ακολούθως είναι αναγκαίο να καθαρίσετε κάθε 8 εκατοστά.

Οκτώ με έντεκα εβδομάδες μετά τη σπορά τα καρότα ωριμάζουν. Μπορείτε να ξεριζώσετε τα καρότα με το σκαλιστήρι και στη συνέχεια να τα αφήσετε να στεγνώσουν σε αεριζόμενο χώρο χωρίς ξέπλυμα.


Η μύγα του καρότου αποτελεί τον κυριότερο εχθρό του με τις μικρές προνύμφες να αναπτύσσονται μέσα στις ρίζες καθώς τις τρώνε και το φυτό σαπίζει. Καθώς είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε κήπο η μύγα του καρότου προτείνεται η φύτευση ανθεκτικών ποικιλιών. Επίσης ο κίνδυνος επιθέσεων της μύγας του καρότου μειώνεται από το συνδυασμό καλλιέργειας καρότων με πράσα.

Σε γλάστρες με βάθος περίπου 30 εκατοστών μπορούν να καλλιεργηθούν ποικιλίες καρότων με κοντές ρίζες. Τις γλάστρες μπορείτε να τις γεμίσετε με παντός τύπου φυτόχωμα καλυμμένο με ένα στρώμα λεπτής άμμου.


Η θρεπτική αξία του καρότου είναι μεγάλη καθώς είναι πλούσιο σε καροτίνη, η οποία προστατεύει από τη γήρανση των κυττάρων. Επίσης, περιέχει κάλιο και νάτριο καθώς επίσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου.