Η στενή σχέση της Ελλάδας με τα ελαιόδεντρα εντοπίζεται στο μακρινό παρελθόν.

Σύμφωνα με το μύθο, η Αθηνά και ο Ποσειδώνας αγωνίστηκαν κάποτε για την κυριαρχία της πόλης των Αθηνών. Ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, χτύπησε με την τρίαινα του σε ένα βράχο και δημιούργησε μια πηγή νερού. Η Αθηνά, η θεά της σοφίας προσέφερε μια ελιά και κέρδισε την επιρροή της πόλης.

Τα ελαιόδεντρα είναι σημαντικά για τους ανθρώπους, πέρα από την διατροφική χρήση του το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ως συστατικό των καλλυντικών, ως καύσιμο για φωτισμό σκοτεινών δωματίων. Στην αρχαιότητα, ήταν τόσο σημαντικό που το βραβείο για τον νικητή των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ένα στεφάνι ελιάς.

Το συνηθέστερα καλλιεργούμενο είδος ελιάς ανά τον κόσμο είναι η Ελαία η ευρωπαϊκή (Olea europaea). Στην αγορά διατίθενται και τεχνητά φυτά ελιάς, εάν θέλετε να δώσετε μια πράσινη πινελιά σε εσωτερικούς χώρους και γραφεία.

 

Χαρακτηριστικά ελαιόδεντρου

Τα ελαιόδεντρα αναπτύσσονται αργά και ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και γενικά δεν μεγαλώνουν ψηλότερα από 12 μ. Ευδοκιμούν κυρίως σε περιοχές που απολαμβάνουν το μεσογειακό κλίμα, δηλαδή ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και δροσερούς και υγρούς χειμώνες.Το κύριο γνώρισμα του ελαιόδεντρου είναι η µακροζωία του.

Αειθαλή ή αείφυλλα:&Δεν ρίχνει το φύλλωμά της κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου

Φύλλα: Αντίθετα, Λογχοειδή, Δερματώδη, Σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και Αργυρόχρωμα στην κάτω.

Άνθη: Λευκωπά, Μονοπέταλα και πολύ Μικρά, εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου,

Καρπός: Ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα.

Κορμός: Οζώδης και καλύπτεται από τεφρόφαιο φλοιό.

 

Φύτευση ελαιόδεντρου

Η κατάλληλη εποχή φύτευσης του ελαιόδεντρου είναι από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Όσον αφορά την φύτευση οι αποστάσεις της ελιάς, εξαρτώνται από τη γονιμότητα του εδάφους και το είδος της καλλιεργούμενη ποικιλίας. Αφού προσδιοριστούν οι θέσεις φύτευσης, ανοίγονται μεγάλοι λάκκοι διαστάσεων 50×50 εκατοστών.

 

Καλλιέργεια ελαιόδεντρου

Ο κύκλος της καλλιέργειας ξεκινά μέσα Φεβρουαρίου αμέσως μετά το τέλος της συγκομιδής. Το βασικό στάδιο που διαμορφώνει το σχήμα των κλαδιών και επιτρέπει στον αέρα και στον ήλιο να φτάσουν στον καρπό είναι το κλάδεμα. Τα απαραίτητα εργαλεία για το κλάδεμα της ελιάς, είναι:

  1. Σκάλα
  2. Ειδικά γάντια και γυαλιά για τον κήπο (Για Περισσότερα μέτρα προστασίας)
  3. Αλυσοπρίονο
  4. Μηχανικό πριόνι χειρός,
  5. Κλαδευτήρι για τα μικρά κλαδιά.

Δεύτερο στάδιο είναι η λίπανση, όταν είναι απαραίτητο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα σωστά θρεπτικά συστατικά του εδάφους διατηρούνται από εποχή σε εποχή.

Σημαντικό εχθρός του ελαιόδεντρου είναι ο δάκος, ο οποίος μπορεί να μολύνει και να καταστρέψει μία υγιή και παραγωγική εσοδεία. Η ζημιά είναι ποσοτική αλλά και ποιοτική στο παραγόμενο ελαιόλαδο. Στη χώρα μας έχει 3-7 γενεές το χρόνο.

Συγκομιδή καρπού ελαιόδεντρου

Η συγκομιδή του καρπού του ελαιόδεντρου ξεκινά στα μέσα προς τα τέλη του φθινοπώρου όπου ο καρπός έχει. Η ελιά παραδοσιακά μαζεύεται με το χέρι, ωστόσο υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία για την συγκομιδή (ελαιραβδιστικά), και το μάζεμα της ελιάς αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική αγροτική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Μεσογείου.