Μπορεί να αναπτυχθεί σε ποικιλία εδαφών με καλή στράγγιση. Αντέχει αρκετές ημέρες χωρίς πότισμα. Ιδανικά θα πρέπει να ποτίζεται όταν στεγνώσει το χώμα. Δεν χρειάζεται λίπανση και μπορεί να επιβιώσει σε φτωχά εδάφη. Το σημαντικό είναι να μην μένουν λιμνάζοντα νερά και να μην λασπώνει το χώμα. Τα κλαδιά που ξεφεύγουν από το σχήμα της ρίγανης πρέπει να κλαδευτούν. Καλό είναι να κλαδεύεται μετά την άνθιση της από χαμηλά προκειμένου να διατηρηθεί το συμπαγές της σχήμα.



Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, διαιρέσεις και μοσχεύματα. Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες και μπορεί να επιβιώσει σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού. Πρόβλημα μπορεί να προκύψει από την κακή αποστράγγιση.  Σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών είναι απαραίτητο να γίνει εδαφοκάλυψη για να μην ταλαιπωρηθούν οι ρίζες της. 



Είναι καλό να σκαλίζουμε συχνά προκειμένου το χώμα γύρω από το φυτό να μαλακώσει και να απομακρυνθούν τα αγριόχορτα. Μπορούμε να τη φυτέψουμε στο πιο ηλιόλουστο σημείο του κήπου μας, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.



Η ρίγανη αποτελεί σήμα κατατεθέν της χωριάτικης σαλάτας και ίσως είναι το αρωματικό που χρησιμοποιείται περισσότερο στη μαγειρική. αρωματίζοντας και δίνοντας νοστιμιά σε πολυάριθμα φαγητά και εδέσματα. Μπορεί να ανοίγει την όρεξη, αλλά ταυτόχρονα έχει αντιοξειδωτική και τονωτική δράση. Οι φυτικές της ίνες μειώνουν τη χοληστερόλη στα λιπαρά κρέατα και για αυτό το λόγο θα πρέπει πάντα να τα συνοδεύει.