Η ομάδα του antemisaris.gr ετοίμασε για εσάς κάποιες χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για να εγκαταστήσετε μόνοι σας το αυτόματο πότισμα στο μπαλκόνι. Εκμεταλευτείτε τα οφέλη του αυτόματου ποτίσματος, διότι με τη χρήση του επιτυγχάνετε οικονομία στο νερό και υγιές πότισμα των φυτών σας με το νερό που είναι απαραίτητο για το κάθε ένα ξεχωριστά.

 

Πριν ξεκινήσετε...

Αρχικά μετρήστε πόσες γλάστρες και ζαρντινιέρες έχετε στο μπαλκόνι σας. Υπολογίστε ότι με σωλήνα Φ16 που συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να ποτίσετε συνολικά περίπου 25 γλάστρες και ζαρντινιέρες. Αν έχετε περισσότερες γλάστρες και ζαρντινιέρες, καλό θα ήταν να εγκαταστήσετε ένα προγραμματιστή 2 εξόδων, ώστε να ποτίζετε τα φυτά σας σε 2 διαφορετικές χρονικές περιόδους, από 2 διαφορετικά δίκτυα, αλλά χρησιμοποιώντας τον ίδιο προγραμματιστή ποτίσματος.

Μετρήστε χρησιμοποιώντας ένα μέτρο τις περιοχές από τις οποίες θα πρέπει να περάσει ο σωλήνας Φ16. Καλό θα ήταν να αγοράσετε τουλάχιστον 2-3 μέτρα παραπάνω σωλήνα Φ16 για τυχόν λάθη ή αλλαγές κατά την τοποθέτηση.

 

Τι θα χρειαστείτε: 

1) Προγραμματιστή Αυτόματου Ποτίσματος Μπαταρίας

2) Μπαταρία για τον προγραμματιστή

3) Διπλή Βρύση (Προαιρετικά)

4) Ρακόρ σύνδεσης προγραμματιστή με τον σωλήνα

5) Σωλήνας Φ16 σε μαύρο ή λευκό χρώμα

6) Σωλήνας Φ6 σε μαύρο ή λευκό χρώμα

7) Λήψεις για τον σωλήνα Φ6

8) Γωνίες ή Ταφ για τον σωλήνα Φ16

9) Στηρίγματα σωλήνα για τον τοίχο ή Tire Up για στήριξη στα κάγκελα (προαιρετικά)

10) Σταλλάκτες

Σταλλάκτες μπορείτε να βρείτε σε διάφορους τύπους. Ιδανικά προτείνεται να εγκαταστήσετε ρυθμιζόμενο σταλλάκτη ώστε να μπορείτε να τον ρυθμίζετε ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες του νερού που χρειάζεται το κάθε φυτό σας. Επίσης καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε σταλλάκτη με λόγχη ώστε να έχετε ομοιόμορφη κατανομή νερού σε όλη την επιφάνεια της γλάστρας σας.

   

 

 

 

 

 

11) Τερματικό Διόφθαλμα Φ16

12) Σγρόμπια Φ3

13) Κλαδευτήρι ή εργαλείο κοπής σωληνώσεων (μη χρησιμοποιείτε μαχαίρι ή φαλτσέτα)

Βήματα για τη σωστή εγκατάσταση:

  • Περάστε το σωλήνα κατά μήκος του μπαλκονιού, ξεκινώντας από τον προγραμματιστή, συνεχίζοντας πίσω από τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες και καταλήγοντας στην τελευταία γλάστρα. Αφήστε λίγο περιθώριο στο μήκος του σωλήνα στην αρχή και το τέλος, ώστε να έχετε περιθώριο για τυχόν λάθη που μπορεί να κάνετε κατά το μέτρημα ή την τοποθέτηση.
  • Συνδέστε τον προγραμματιστή ποτίσματος με τον σωλήνα Φ16, χρησιμοποιώντας το ρακόρ σύνδεσης.
  • Ελέγξτε τα σημεία που θέλετε να τοποθετήσετε γωνία ή ταφ και κόψτε τον σωλήνα στα συγκεκριμένα σημεία με ένα κλαδευτήρι. Έπειτα τοποθετήστε τη γωνία ή τον σύνδεσμό και εφαρμόστε καλά ώστε να μην υπάρχουν διαρροές.
  • Στερεώστε περιμετρικά τον σωλήνα στο τοίχο ή σε κάποιο κάγκελο (προαιρετικά) ή τοποθετήστε τον στο πάτωμα πίσω από τις γλάστρες και ζαρντινιέρες.Χρησιμοποιώντας την Σγρόμπια Φ3, κάντε τρύπες στον σωλήνα Φ16 σε σημεία πίσω από τη γλάστρα ή την ζαρντινιέρα. Πιθανώς θα χρειαστείτε πάνω από μια τρύπα και πάνω από ένα σταλλάκτη σε κάθε γλάστρα (ανάλογα το μέγεθος της γλάστρας ή τις ανάγκες του φυτού σε πότισμα). Τοποθετήστε μία λήψη Φ6 σε κάθε τρύπα που κάνατε.
  • Κόψτε ένα κομμάτι Σωλήνα Φ6 ανάλογα με το ύψος της γλάστρας ή της ζαρντινέρας σας από το πάτωμα (ή το ύψος που θα στερεώσετε τον σωλήνα) αφήνοντας πάντα λίγο περιθώριο. Εφαρμόστε τον σωλήνα Φ6 από τη μια του μεριά στη λήψη Φ6 και από την άλλη μεριά στον σταλλάκτη.
  • Τοποθετήστε το διόφθαλμα στο τέλος του σωλήνα. Προσέξτε να το εφαρμόσετε καλά ώστε να μην υπάρχει διαρροή στο δίκτυο.
  • Γυρίστε τον προγραμματιστή στην χειροκίνητη λειτουργία (ή προγραμματίστε τον να ποτίσει) και ελέγξτε το δίκτυο για τυχόν διαρροές. Έπειτα ρυθμίστε κάθε σταλάκτη ξεχωριστά, ώστε να σας παρέχει το νερό που χρειάζεστε ανάλογα το μέγεθος της γλάστρα και το είδος του φυτού που ποτίζετε.
  • Ελέγξτε τη λειτουργία του δικτύου και του προγραμματιστή για τις επόμενες 1-2 μέρες ώστε να ελέγξετε ότι λειτουργεί χωρίς διαρροές και στις ώρες που τον προγραμματίσετε.

Tips

  1. Καλό είναι να προγραμματίζετε το πότισμα των φυτών σας τις βραδινές ώρες, μεταξύ 02:00-05:00 καθώς εκείνες τις ώρες δεν υπάρχει πολύ χρήση στο δίκτυο του νερού και έτσι θα έχετε μεγαλύτερη πίεση λειτουργίας.
  2. Να ρυθμίζετε τον προγραμματιστή και τους σταλλάκτες ανάλογα με τις απαιτήσεις των φυτών σας και των συνθηκών.
  3. Μην ξεχνάτε να συντηρείτε ετήσια το αυτόματο πότισμά σας.


Απολαύστε το μπαλκόνι σας γεμάτο με υγιή και εύρωστα φυτά και λουλούδια!!!