Το ποντίκι (αρχ. ελλ. μυς) στη ζωολογία αναφέρεται σε ένα μικρό ζώο της κλάσης των θηλαστικών και της τάξης των τρωκτικών. Είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο τρωκτικό στον κόσμο. Ζει δυόμιση χρόνια περίπου. Ζευγαρώνει όλο το χρόνο και το θηλυκό γεννά 4 έως 8 φορές το χρόνο, από 7 έως 10 μικρά κάθε φορά. Τα ποντικάκια μπορούν να έχουν τα δικά τους μικρά μόλις φτάσουν σε ηλικία 2 μηνών.

Συνήθειες

Τα ποντίκια όπως και οι αρουραίοι έχουν χαμηλή όραση και αχρωματοψία αλλά η αίσθηση της οσμής, της γεύσης, της ακοής και της αφής είναι εξαιρετικά αναπτυγμένες.
Δραστηριοποιούνται συνήθως, μισή με μια ώρα μετά το σούρουπο αφού το περιβάλλον έχει γίνει ήσυχο. Όταν δεν ενοχλούνται ψάχνουν για τροφή οποιαδήποτε στιγμή στην διάρκεια της μέρας ή της νύχτας.

Πιθανοί κίνδυνοι

Τα τρωκτικά συνήθως καταστρέφουν και επιμολύνουν τα τρόφιμα. Θεωρούνται υπεύθυνα για πολλές ζημιές που γίνονται σε σπίτια και αγροικίες. Μασούν οτιδήποτε υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο για την δημιουργία των φωλιών τους, όπως χαρτιά, υφάσματα  καθώς και σκληρά υλικά όπως καλώδια, ξύλα, αλουμίνιο κ.α.


Παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να μεταφερθούν απ’ ευθείας στον άνθρωπο από το δάγκωμα του ποντικού ή έμμεσα από παράσιτα (ψύλλους - τσιμπούρια - ψείρες κ.λ.π.) που τσιμπούν τον άνθρωπο και τα ποντίκια ή από την μόλυνση των τροφίμων που προκαλούν με τα κόπρανα και τα ούρα τους.

 

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Επειδή στο σπίτι δεν θέλουμε να ψοφήσουν τα ποντίκια χωρίς να ξέρουμε που είναι λόγω της αποσύνθεσης, η καλύτερη οικολογική λύση είναι οι παγίδες με κόλλα ή ποντικοπαγίδες.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμες παγίδες με κόλα, αλλά και ειδική κόλλα που δεν ξεραίνεται και μπορούμε να αλείψουμε μια τάβλα ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια-παγίδα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο ότι πρέπει να φοράμε γάντια, λόγου ότι τα ποντίκια έχουν πολύ καλή όσφρηση και μπορεί να μυριστούν την ανθρώπινη μυρωδιά και να μην πλησιάσουν την παγίδα. Τοποθετήστε αρκετές παγίδες στα μέρη στα οποία έχετε υποψία ότι περνούν ή βλέπετε περιττώματα τους.

Υπάρχουν και μερικοί τρόποι ακόμα, για τον κήπο σας:

  • Η πιο «φιλική προς το περιβάλλον» λύση είναι οι... γάτες. Θα πρέπει όμως, οπωσδήποτε, να έχουν εμβολιαστεί απέναντι στις ασθένειες που μεταδίδονται από τα ποντίκια, αλλιώς δεν θα σας προστατέψουν. Άλλος φυσικός εχθρός είναι οι κουκουβάγιες που περιορίζουν τον πληθυσμό τους.
  • Φυτέψτε σαμπούκο περιμετρικά του κήπου και του σπιτιού σας ή μπορείτε να τρίψετε φύλλα σαμπούκου εκεί που δεν θέλετε να περνούν ή στις φωλιές τους για να απομακρυνθούν.
  • Χρωματίστε τους κορμούς των δέντρων σας, με καυτερή σάλτσα (Tabasco) για να μη τα ροκανίζουν.