Το να αποξηράνει κανείς σπίτι του φρούτα ή λαχανικά είναι μια απλή διαδικασία χωρίς προβλήματα. Μπορεί να τα αποξηράνει όπως παλιά στον αέρα, στον ήλιο ή στο τζάκι ή μπορεί ακόμα να βρει στο εμπόριο ηλεκτρικούς αποξηραντές με τους οποίους μπορεί να αποξηράνει τρόφιμα όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από τον καιρό. Ας δούμε πως μπορούμε απλά και εύκολα να αποξηράνουμε ντομάτες μόνοι μας, στο σπίτι.

 
 
 
 
Λιαστές ντομάτες στον ήλιο

Tρόπος παρασκευής

Επιλέγουμε ώριμες, σφιχτές ντομάτες μεσαίου μεγέθους. Αφού τις πλύνουμε και τις σκουπίσoυμε, κόβουμε σε φέτες ή κομμάτια και τις τοποθετούμε πάνω σε ένα ρηχό ταψί. Καλό είναι να βάλουμε μια στρώση χαρτί κουζίνας κάτω από τις ντομάτες, επειδή θα βγάλουν πολλά υγρά λόγω αλατιού και μπορεί να κολλήσουν στο ταψάκι. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τις σκεπάζουμε με ένα τούλι, το οποίο δεν θα αφήσει τα έντομα να τις πλησιάσουν. Τις αφήνουμε στον ήλιο 4 μέρες περίπου, αν επικρατεί ηλιοφάνεια. O καλός αερισμός και η μεγάλη ηλιοφάνεια θα συμβάλλουν στην επιτυχία της συνταγής. Aν δεν έχει αρκετή ζέστη και αέρα, τις αφήνουμε περισσότερες μέρες. Το βράδυ τις βάζουμε μέσα στο σπίτι γιατί μπορεί να τραβήξουν υγρασία.

Για να καταλάβετε πότε πρέπει να τις μαζέψετε, πιέστε τες με το χέρι και αν δεν έχουν καθόλου υγρά, είναι έτοιμες. O ήλιος δεν πρέπει να τις «μαυρίσει» και να τις ζαρώσει πολύ. Kατόπιν, τις βάζετε σε γυάλινα βάζα και τις φυλάτε σε μέρος σκοτεινό και σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα έχετε ξερές λιαστές ντομάτες για όλο το χρόνο. Αν χρησιμοποιήσετε ντοματίνια κόψτε τα απλά στη μέση και τοποθετήστε τα στο ταψί.

Μπορείτε να τα βάλετε σε ένα βάζο όπως είναι για να τα χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας ή να γεμίσετε το βάζο με ελαιόλαδο, αλάτι και άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας(π. χ κολίανδρο, δενδρολίβανο) για να τα τρώτε απευθείας.
Μια καλή ιδέα είναι να τις περάσετε από καλό κόκκινο ή ροζέ κρασί και να τις αφήσετε μέσα να φουσκώσουν 4-5 μέρες, ώστε να πάρουν το άρωμά του. Στη συνέχεια, τις στραγγίζετε και τις βάζετε σε γυάλινα βάζα με λάδι.

Λιαστές ντομάτες στον φούρνο

Τρόπος παρασκευής

Διαλέγουμε μερικές ώριμες, σφιχτές και σαρκώδεις ντομάτες, χωρίς πολλούς σπόρους και αφού τις καθαρίσουμε, τις κόβουμε  στη μέση ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλες. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αραδιάζουμε πάνω στη σχάρα του φούρνου. Από κάτω βάζουμε κι ένα ταψί για να μαζέψει τα ζουμιά αλλά και καμιά ντομάτα. Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 85 βαθμούς και ψήνουμε για 9-10 ώρες ανάλογα με την υγρασία που έχουν. 

Το αποτέλεσμα θα είναι οι ντομάτες να αποβάλουν όλα τα υγρά τους, παραμένοντας όμως μαλακές. Μην ανεβάσετε θερμοκρασία για να μειώσετε τον χρόνο ψησίματος. Το αποτέλεσμα θα είναι ντομάτες στεγνές και σκληρές.

Όταν είναι έτοιμες τις αφήνουμε να “ξεκουραστούν” για λίγες ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι λοιπόν, θα έχουμε αποξηραμένες ντομάτες στεγνές αλλά μαλακές και κυρίως, με γεύση αληθινής ντομάτας.