Φυλλοβόλο δένδρο ευρείας εξάπλωσης. Είδος του γένους Λαγκεστρέμια (Lagerstroemia), της οικογένειας Λυθροειδών (Lythraceae). Κατάγεται από Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, την Ινδική υποήπειρο και Β. Αυστραλία. Με μακρά θερινή περίοδο ανθοφορίας, σε εντυπωσιακά χρώματα (μωβ λεβάντας, ροζ, μωβ, κόκκινο, λευκό), με ελκυστικό φθινοπωρινό φύλλωμα και καλή ανοχή στην ξηρασία, ένας καλός συνδυασμός για να κάνουν την Λαγκεστρέμια αγαπητό μικρό δέντρο για ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους. Ανθεκτικό στην βεβαρυμμένη ατμόσφαιρα της πόλης, κατάλληλο για πεζόδρομους, προκήπια και νησίδες πρασίνου στον αστικό και προαστιακό χώρο. Στην αγγλική αποκαλείται με το κοινό όνομα Crape myrtle ή "πτυχωτή μυρτιά", λόγω των πτυχωτών πετάλων του άνθους. Οι περισσότερες ποικιλίες δέντρων Λαγκεστρέμια μεγαλώνουν σε ύψος 6,0 έως 9,0 μ, με διάμετρο κόμης στα 6-7,5 μ. Υπάρχουν και οι νάνες ποικιλίες.

 

Θαμνώδης και δενδρώδης μορφή

Η ανάπτυξη της Λαγκεστρέμια είναι εντυπωσιακή και γρήγορη (60-65 εκ. ετησίως) με επιφανειακό ριζικό σύστημα, επίπεδη κορυφή κόμης, ελαφρώς καμπυλωτή και με ακτινωτές διακλαδώσεις οι οποίες απλώνονται καθώς αποκτούν μήκος. Η θαμνοδενδρώδης διαμόρφωση γίνεται συνήθως πολύκορμη από την βάση του φυτού, ενώ η δενδρώδης γίνεται και μονόκορμα αλλά και πολύκορμα, ή με διακλαδώσεις από ένα σημείο του κεντρικού κορμού και πάνω... Η όρθια ανάπτυξη σε σχήμα "βάζου" καθιστά τις ψηλές ποικιλίες κατάλληλες για δημιουργία δενδροστοιχιών. Ο κορμός και οι κλάδοι της Λαγκεστρέμια ανθίστανται ικανοποιητικά στους ανέμους. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και με σπόρο. Οι ποικιλίες και τα υβρίδια ξεπερνούν τα 10 κυρίως στις ΗΠΑ όπου η χρήση της Λαγκεστρέμια είναι ευρέως διαδεδομένη.

 

Κλαδέματα σχήματος

Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται στα τέλη του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη πριν ξεκινήσει η ανάπτυξη και είναι ευκολότερο να δούμε ποια κλαδιά θα κλαδευτούν. Η νεαρά βλάστηση μπορεί να κορυφολογείται κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για να επιτευχθεί νέα διακλάδωση με την έκπτυξη πλάγιων οφθαλμών αλλά και αύξηση των ανθέων. Οι μέθοδοι κλαδέματος ποικίλλουν νωρίς κάθε άνοιξη, που περιλαμβάνουν και την αφαίρεση του νεκρού ξύλου και των παλαιών μίσχων των ανθέων. Το αυστηρό κλάδεμα των κορυφών των κύριων κλάδων δημιουργεί πολλά μακριά λεπτά κλαδιά μετά την κάθε κοπή που πέφτουν από το βάρος των λουλουδιών. Οι πρακτικές κλαδέματος καλό είναι να μην εφαρμόζονται υπερβολικά γιατί παραμορφώνει την ωραία δομή του κορμού και των κλάδων.

Τα κατώτερα κλαδιά συχνά αραιώνονται για να αναδείξουν τη μορφή και το χρώμα του κορμού (τριχρωμία με νερά σκούρου πορτοκαλί, καφετί και ανοιχτού γκρίζου, αξιοπρόσεκτου όταν απολεπίζεται...). Μπορεί να αφαιρούνται οι κεφαλές των λουλουδιών που έχουν μαραθεί ώστε να ενθαρρύνεται μια δεύτερη φάση ανθοφορίας και να αποτρέπεται ο σχηματισμός των καρπών (κάψουλες) χρώματος καφέ, αν και αρκετά διακοσμητικοί. Δεδομένου ότι υπάρχουν ποικιλίες με ευρύ φάσμα ύψους ανάπτυξης, δεν θα πρέπει να απαιτείται σοβαρό κλάδεμα για τον έλεγχο του μεγέθους αλλά να γίνεται χρήση των κατάλληλων ποικιλιών.

Δεν ενδείκνυται πάντως το αυστηρό κλάδεμα ή το υπερβολικό κλάδεμα των κορυφών και τα κορφολογήματα, γιατί εκτός της κάποιας παραμόρφωσης του φυτού, μπορούν να διεγείρουν την βλάστηση από τη βάση του φυτού ώστε να εξελιχθεί σε ενόχληση που θα απαιτεί τακτική αφαίρεση. Η πρόκληση παραφυάδων από τις ρίζες με τα αυστηρά και συχνά κλαδέματα δημιουργεί πρόβλημα στη συντήρηση.

 

Απαιτήσεις

Ευδοκιμεί στις ζώνες USDA (& EE) 7 έως 9. Η Λαγκεστρέμια αναπτύσσεται καλύτερα στον ήλιο, σε οργανικά πλούσιο και υγρό έδαφος, αλλά ανέχεται εξίσου καλά και πολύ λιγότερο φιλόξενες θέσεις μόλις εγκατασταθεί ικανοποιητικά. Αναπτύσσεται αρκετά καλά σε περιορισμένους χώρους εδάφους σε αστικές περιοχές ακόμη και σε μικρές δενδροδόχους πεζοδρομίων όταν παρέχεται επαρκής άρδευση μέχρι το φυτό να εγκατασταθεί πλήρως.

Οι Λαγκεστρέμιες τα πάνε επίσης καλά σε πηλώδες και σε αλκαλικό έδαφος.. Οι εντομολογικές προσβολές είναι λίγες, αλλά είναι ευαίσθητο φυτό στο ωίδιο, ιδιαίτερα όταν φυτεύεται σε σκιά ή όταν τα φύλλα διατηρούνται υγρά για πολύ χρόνο. Υπάρχουν νέες ποικιλίες (πολλές ανεπτυγμένες στις ΗΠΑ, από το Εθνικό Αρμπουρέτουμ του USDA) οι οποίες είναι ανθεκτικές σε ωίδιο και στις αφίδες. Είναι φυτό ανθεκτικό στον μύκητα Verticillium (αδρομύκωση).

 

Αρχιτεκτονική του Τοπίου & Χρήσεις

Η πολύ αισθητική του όψη, η υφή, τα χρώματα και η ευκολία δημιουργίας σχημάτων (μονόκορμα, πολύκορμα, θυσανωτά, κλπ) βρίσκει εκτεταμένες καλλωπιστικές χρήσεις. Φυτεύεται και σε φυτοδοχεία για διακόσμηση υπέργειων καθιστικών χώρων, βεραντών, deck, εισόδων κτιρίων, κλπ. Αναδεικνύει αισθητικά δρόμους και πεζόδρομους, λεωφόρους με διαχωριστικές νησίδες μέχρι και 2,0 μ πλάτος, σε γραμμικές φυτεύσεις μονόχρωμες ή και χρωματικά ανάμεικτες, ενώ σε λωρίδες ή σε μεγαλύτερες επιφάνειες με χλοοτάπητα κάνουν ιδιαίτερη αντίθεση και κυρίως οι μοναχικές φυτεύσεις σε πολύκορμες διαμορφώσεις (μοναχικά δένδρα Λαγκεστρέμιας). Σε συνθήκες οργανωμένης και καλής συντήρησης, διατηρείται με επιτυχία σε αστικές περιοχές όπου τα προβλήματα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την κακή αποστράγγιση, το συμπιεσμένο χώμα και την ξηρασία είναι αυξημένα. Προτείνεται ως σημαντική εναλλακτική για αντικατάσταση ακατάλληλων δένδρων του αστικού χώρου, σε κεντρικά σημεία, δρόμους, πεζόδρομους και πλατείες.