Ψύλλος είναι η κοινή ονομασία απτέρων εντόμων που ανήκουν στην τάξη Siphonaptera. Πρόκειται για εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών. Επειδή μεταδίδουν ασθένειες, είναι πολύ επικίνδυνα. Τα γνωστότερα είδη ψύλλων συμπεριλαμβάνουν τα εξής: Ψύλλος της γάτας (Ctenocephalides felis), Ψύλλος των σκύλων (Ctenocephalides canis), Ψύλλος του ανθρώπου ή Ερεθιστικός ψύλλος (Pulex irritans), το αντιπροσωπευτικότερο είδος. Ψύλλος των αρουραίων του Βορρά (Nosopsyllus fasciatus), Ανατολικός ψύλλος των αρουραίων (Xenopsylla cheopis). Οι ψύλλοι εμφανίζονται στις πόλεις και στα σπίτια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε αυλές, και μεταφέρονται πολύ εύκολα όπου υπάρχουν γάτες, ποντίκια και λιγότερο με τους σκύλους. Επίσης εμφανίζονται σε σπίτια όπου υπάρχει κοπριά στις γλάστρες, σε ξύλα και σε κούτες. Τα στάδια ανάπτυξης του ψύλλου είναι τα εξής: 1) ενήλικος, 2) αυγό, 3) προνύμφη, 4) νύμφη (κουκούλι). Το στάδιο της νύμφης είναι κομβικής σημασίας καθώς αποτελεί το στάδιο που δεν έχουν επίδραση πάνω του τα φάρμακα.

 

Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, πριν τον ψεκασμό είναι απαραίτητο να καθαρίσουμε σχολαστικά το χώρο με ηλεκτρική σκούπα, ακολούθως να πλύνουμε σε μεγάλη θερμοκρασία χαλιά, πατάκια και οτιδήποτε βρίσκεται χαμηλά στο πάτωμα σε ύψος έως και 60 εκατοστών καθώς ο ψύλλος περπατάει και πηδάει έως και μισό μέτρο. Πρέπει να προσέξουμε να πετάξουμε τη σακούλα των σκουπιδιών στο τέλος του καθαρισμού. Εάν έχουμε κατοικίδιο στο σπίτι θα πρέπει να γίνει καθαρισμός με συμβουλές κτηνιάτρου και αφού αποσυρθεί από το χώρο το κατοικίδιο μας θα ακολουθήσει ο ψεκασμός με φάρμακα όπως το Bombex 25 CS ή το Fendona 6 SC. Πρέπει να κάνουμε καθολική διαβροχή του χώρου. Είναι απαραίτητο να ψεκάζουμε πάντα χαμηλά και μισό μέτρο στον τοίχο. Ο ψεκασμός πρέπει να επαναληφθεί μετά από 5 με 10 ημέρες, καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν προνύμφες στο χώρο και όπως αναφέρθηκε παραπάνω δεν υπάρχει φάρμακο που να καλύπτει το στάδιο της νύμφης (κουκούλι).

Εάν έχουμε γάτα στο σπίτι μας τότε γύρω από το σπίτι της είναι πιθανό να έχουν μεταφερθεί ψύλλοι σε προνυμφικά στάδια. Σε εξωτερικούς χώρους πραγματοποιούμε την ίδια διαδικασία ψεκάζοντας χαμηλά, σε ύψος έως και μισό μέτρο, και επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό μετά από 5 με 10 ημέρες σε κήπους, σε αποθήκες και σε γκαράζ όπου μπορεί να έχουν εισέλθει γάτες ή να έχουν γεννήσει.