Οι τετράνυχοι είναι μικροσκοπικά παράσιτα με οκτώ πόδια, που μοιάζουν με αράχνες και προσβάλλουν πολύ συχνά καλλωπιστικά και κηπευτικά φυτά. 
 
Συναντώνται κυρίως στο κάτω μέρος των φύλλων και τρέφονται από αυτά, μυζώντας τους χυμούς τους. Σπανιότερα προσβάλλουν και τους καρπούς.

 

 

 
Είναι υπερβολικά μικροσκοπικοί και χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να τους διακρίνουμε. Τα φυτά που έχουν προσβληθεί από τετράνυχο χάνουν το πράσινο χρώμα τους και εμφανίζονται με μια μπρούτζινη ή ξεπλυμένη όψη. Αργότερα εμφανίζονται στα φύλλα και λεπτοί ιστοί αράχνης. Αν δεν καταπολεμηθεί, μπορεί να γίνει η αιτία για ολική ξήρανση των φύλλων. 

 

 

Ο τετράνυχος ευνοείται από το ζεστό και ξηρό καιρό, γι’ αυτό και μας προβληματίζει από τα μέσα άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο. Τον χειμώνα ο ίδιος διαχειμάζει και ξεκουράζεται για την επόμενη περίοδο που θα δράσει εκ νέου. Αυτό σημαίνει πως φυτά που καταφέρνουν να επιβιώσουν από την επιδρομή του τετράνυχου, μπορεί να φαίνεται ότι έχουν συνέλθει κατά την διάρκεια του χειμώνα αλλά το πρόβλημα μπορεί  να εμφανιστεί ξανά, εκεί που δεν το περιμένουμε. Γι’ αυτό πρέπει να κοιτάμε προσεκτικά τα φυτά μας και να προλαβαίνουμε το πρόβλημα στο αρχικό του στάδιο πριν τα καταστρέψει.

 
Οικολογικοί τρόποι καταπολέμησης

⦁ Ψιλοκόψτε 30-50 γραμμάρια πράσινα φύλλα κρεμμυδιού. Βάλτε τα σε 1 λίτρο νερό και αφήστε το για 5-7 ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα σουρώστε και ψεκάστε με το διάλυμα που προκύπτει. 

 

⦁ Η μυρωδιά που αναδίδουν τα κοπανισμένα φύλλα δάφνης τον απωθεί .

 

⦁ Mπορείτε απλώς να του κάνετε τη ζωή δύσκολη, χωρίς όμως να τον εξαφανίσετε, αν ψεκάζετε συχνά το προσβεβλημένο φυτό με νερό.

 

⦁ Ψιλοκόψτε 10 γραμμάρια σκόρδο και αφήστε το σε 1 λίτρο νερό για 5 ημέρες. Στη συνέχεια σουρώστε και ψεκάστε με το διάλυμα. 

 

⦁ Τα επαναλαμβανόμενα θειαφίσματα, ειδικά στις τοματιές, είναι αποτελεσματικά, αν γίνουν νωρίς.

 

⦁ Μπορείτε ακόμα να τον καταπολεμήσετε με την εξαπόλυση φυσικών εχθρών του, οι οποίοι είναι άλλα είδη ακάρεων που τρέφονται με τον τετράνυχο. 

 

Σε περίπτωση που δεν έχετε αποτέλεσμα με τους παραπάνω τρόπους  θα πρέπει δυστυχώς να ξεκινήσετε  χημική καταπολέμηση ψεκάζοντας  με εντομοκτόνα (κατά προτίμηση χαμηλής τοξικότητας) και ακαρεοκτόνα. H σωστή επιλογή των φυτοφαρμάκων σε σχέση με το στάδιο συγκομιδής, το χρόνο ασφάλειας και τις δόσεις πρέπει να τηρούνται πιστά. Eπίσης, να λαμβάνονται όλα τα προστατευτικά μέτρα κατά τη χρήση τους, για να αποφεύγονται οποιαδήποτε ατυχήματα κατά τους ψεκασμούς.