Το εθνικό προϊόν της Ελλάδας, το ελαιόλαδο, έχει δημιουργήσει παγκόσμια φήμη και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πολλοί αποτελεί το υγρό της «χρυσάφι». Με βάση τα αποτελέσματα πενταετούς έρευνας της ΕΕ το 2018, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση μετά την Ιταλία και την Ισπανία όσον αφορά την συνολική έκταση των ελαιόδεντρων. Ο μέσος όρος παραγωγής, τα προηγούμενα χρόνια, βρισκόταν μεταξύ των 250.000-300.000 τόνων ελαιόλαδου.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου ξεκινά με την συγκομιδή του καρπού, που ξεκινά στα μέσα προς τέλη του φθινοπώρου δηλαδή την εποχή που έχει ωριμάσει.

 

 
 
 
Συλλογή με τα χέρια: Ο πιο παραδοσιακός τρόπος συλλογής ο του καρπού της ελιάς είναι η συγκομιδή με τα χέρια ο καρπός επιλέγεται χειροκίνητα και αποθηκεύεται στα αντίστοιχα τσουβάλια. Ωστόσο αποτελεί έναν χρονοβόρο τρόπο όταν αναφερόμαστε για μεγάλο παραγωγούς. Δείτε στο τέλος μέτρα προστασίας

 

Μηχανές συγκομιδής: Υπάρχει η μηχανική συγκομιδή με ειδικές μηχανές που κουνούν τον κορμό και οι ελιές πέφτουν από τα κλαδιά σε ένα δίχτυ. 

Ελαιοραβδιστικά: Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ελαιοραβδιστικά, είτε χειροκίνητα είτε με δόνηση, όπου οι ελιές συλλέγονται με το κούνημα των κλαδιών ή και ολόκληρου του δέντρου. Λειτουργούν συνήθως είτε με την αρχή της δόνησης (παλμική βέργα) ή της περιστροφής (περιστροφική βέργα) της κεφαλής, ή και συνδυασμό των δυο κινήσεων. Η κίνηση του ελαιοραβδιστικού προέρχεται από έναν βενζινοκινητήρα ή ηλεκτροκινητήρα που προσαρμόζεται κοντά στην χειρολαβή.

 

Τα ελαιοραβδιστικά διακρίνονται σε τρείς κατηγορίες :

  • Ελαιοραβδιστικά με Δάχτυλα

Έχουν μέτριο κόστος αγοράς, φτάνουν σε σχετικά ψηλά σημεία, δεν πληγώνουν τα δέντρα διότι λειτουργούν κυρίως με παλμικές κινήσεις. Ωστόσο, ρίχνουν πολλά κλαδιά και έχουν μικρή διάμετρο  με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος σε κάθε δέντρο.

 

Olea europae, το συνηθέστερα καλλιεργούμενο είδος
Ελαιοραβδιστικά σε Σχήμα Υ με Κεφαλές που Μοιάζουν με Αχινό

Έχουν χαμηλό κόστος αγοράς, φτάνουν σε σχετικά ψηλά σημεία, δεν πληγώνουν τα δέντρα διότιλειτουργούν κυρίως με παλμικές κινήσεις και είναι αθόρυβα. Ωστόσο, έχουν μικρή διάμετρο μεαποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος σε κάθε δέντρο και λειτουργούν μόνο με ηλεκτροκινητήρα.

 

Ελαιοραβδιστικά με Δόνηση

Αποτελούν μια καινούρια τεχνολογία στον χώρο της συγκομιδής. Διαφέρουν αρκετά σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαιοραβδιστικά, καθώς χρησιμοποιούν την  δόνηση για την συλλογή του καρπού.Λειτουργούν μεβενζινοκινητήρα και μέσα σε 5-10’ ρίχνει το 90% τουκαρπού. Ωστόσο, είναι αρκετά ακριβά και θορυβώδη (βενζινοκινητήρας) και δεν επιδέχονται προεκτάσεις.

 

Βασική προϋπόθεση είναι η ατομική προστασία κατά την διάρκεια της συλλογής.