Ένα ακόμη "πολύτιμο" για την πόλη και για τον κήπο ανθοφόρο φυτό που τραβάει την προσοχή μας το καλοκαίρι μέχρι και τα πρώτα κρύα του Φθινοπώρου, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, είναι ο Ιβίσκος ο συριακός ή Hibiscus syriacus της οικογένειας Malvaceae. Το σημαντικό γεγονός με τον Ιβίσκο είναι ότι ανθίζει το καλοκαίρι όταν λίγοι θάμνοι και δενδρύλλια είναι ανθισμένα. Τα άνθη του ευμεγέθη και εντυπωσιακά και σε πολλές αποχρώσεις όπως Λευκό, Ροζ, Μωβ, Κόκκινο, Κίτρινο, Πορτοκαλί.

 

Θαμνώδης και δενδρώδης μορφή

Ο Ιβίσκος διακρίνεται για την αυστηρά όρθια συνήθεια ανάπτυξής του. Τα ανοικτά χαλαρά του κλαδιά με λίγο κλάδεμα κάνουν το φυτό ένα ελκυστικό μικρό δένδρο. Είναι φυλλοβόλος θάμνος αλλά διαμορφώνεται σε πολύκορμο θάμνο, αλλά και σε δενδρύλλιο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 μέτρα ύψος με άνοιγμα κόμης από 1,20 μ έως και 3 μέτρα αναλόγως του κλαδέματος σχήματος που δέχεται και της διαθεσιμότητας χώρου εκεί όπου φυτεύεται. Αυστηρό κλάδεμα συμβάλλει σε αραιή ανθοφορία με λίγα ευμεγέθη άνθη, αλλά πιο λιγοστό & συντηρητικό κλάδεμα δίνει περισσότερα και μικρότερα άνθη.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του φυτού κυμαίνεται από τον "αργό" έως "μέτριο", ενώ η μεταφύτευση είναι εύκολη. Για τον λόγο αυτό είτε για δημόσιους είτε για ιδιωτικούς χώρους, είναι καλό ο Ιβίσκος να αποκτάται (είτε ως θάμνος, ή ως δενδρύλλιο) σε καλή ανάπτυξη, από οργανωμένα φυτώρια στα οποία έχει υποστεί την "καλύτερη" εκπαίδευση και διαμόρφωση σχήματος, καλή ανάπτυξη ρίζας και σε μέγεθος ικανό ώστε να τονιστεί άμεσα η παρουσία του στο σημείο φύτευσης. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα.

 

Απαιτήσεις

Το φυτό αναπτύσσεται σε ήλιο ή σε μερική σκιά (ημισκιά...) και σε οποιοδήποτε γόνιμο έδαφος, αν και τα ελαφρώς όξινα αμμοπηλώδη καλά στραγγιζόμενα, αναφέρονται ως τα πλέον κατάλληλα για το φυτό. Αρέσκεται σε ελαφρώς υγρό έδαφος αλλά όχι στην υπερβολική υγρασία. Η αποφυγή της ξηρασίας και η διατήρηση της υγρασίας του εδάφους με καλή στράγγιση, συμβάλλει στην καλύτερη ανθοφορία, σε πλούσιο φύλλωμα και σε αποφυγή φυλλόπτωσης. Το ριζικό του σύστημα κρίνεται ως επιφανειακό, αλλά δεν προεξέχει της στάθμης του εδάφους. Ευδοκιμεί στις Ευρωπαϊκές ζώνες 5 έως 9 (σχεδόν σε όλη την Ελληνική επικράτεια (αντίστοιχες του USDA Zoning).

Είναι από τα φυτά που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα από παράσιτα και θεωρείται από τα ανθεκτικά φυτά στις προσβολές. Προσβολές όμως από αφίδες είναι πιθανές, οι οποίες μπορούν να απομακρύνονται και με νερό υπό πίεση. Συνήθως προσβάλλουν τρυφερούς βλαστούς και παρεμποδίζουν την ανάπτυξη. Η υπερβολική λίπανση ευνοεί προσβολές από αφίδες.

Αρχιτεκτονική του Τοπίου & Χρήσεις

 Η ενδιαφέρουσα ανθοφορία του φυτού και το πλούσιο πράσινο φύλλωμα, το κατατάσσουν μεταξύ των πιο κατάλληλων για περιοχές όπου συχνάζει πολύς κόσμος το καλοκαίρι, όπως οι τουριστικές εγκαταστάσεις, οι παραλιακές πόλεις και οι εξοχικές κατοικίες, αλλά κρίνεται και από τα πιο δημοφιλή όταν σχηματίζουν δενδροστοιχίες στην πόλη εκατέρωθεν των δρόμων ή περασμάτων περιπάτου.. Προτιμάται για τον αστικό χώρο λόγω του μεγέθους του και του σχήματος (κατάλληλα διαμορφωμένο σε ορθόκλαδο "κολώνα" θάμνο ή δενδρύλλιο, συχνά με σφαιρική κόμη), κυρίως για τα στενά πεζοδρόμια ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών.

Η εντυπωσιακή τους εμφάνιση τονίζεται και σε μοναχικές τους φυτεύσεις πλαισιωμένο από φυτά εδαφοκάλυψης και χαμηλά θαμνώδη, είτε σε θαμνώδη μορφή ή σε δένδρο, αλλά πολύ εντυπωσιακή είναι και η δημιουργία συστάδων όταν πρόκειται για μεγάλες και επικλινείς επιφάνειες αποσπώντας το βλέμμα. Τα άνθη πολλών ποικιλιών Ιβίσκου, παραμένουν ανοικτά στο φως της ημέρας και κλείνουν κατά τη νύχτα. Από τα κατάλληλα φυτά και για φυτοδοχεία σε υπαίθριους χώρους όπως βεράντες, ταρατσόκηπους, μπαλκόνια, deck, χώρους εστίασης, εισόδους κτιρίων, κλπ. Το Αμερικανικό Υπ. Γεωργίας (USDA), αναφέρει πάνω από 120 καλλωπιστικές ποικιλίες Ιβίσκου.