Η καλλωπιστική αξία και οι ευεργετικές ιδιότητες είναι οι κύριοι λόγοι που αξίζει να έχουμε το θυμάρι στον κήπο μας. Προτιμά ασβεστούχα εδάφη με καλή αποστράγγιση και γι’ αυτό το λόγο θα το συναντήσουμε σε επικλινή και ελαφρώς πετρώδη εδάφη. Για να έχουμε καλή στράγγιση σε γλάστρα θα πρέπει να ανακατευτεί το χώμα με χαλίκι ή ελαφρόπετρα. Χρειάζεται ήλιο, είναι ξηρανθεκτικό και δεν του αρέσει η υγρασία.



Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα αλλά αν το φυτέψουμε σε γλάστρα, πρέπει να το ποτίζουμε συχνότερα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Δεν χρειάζεται λίπανση αλλά αν φυτευτεί σε γλάστρα μία λίπανση, κάθε χρόνο την εποχή της άνοιξης είναι αρκετή.



Καλό είναι να ξεβοτανίζουμε ανά διαστήματα και να αφαιρούμε τα ζιζάνια, ενώ ότι κλαδεύουμε το κρατάμε για την κουζίνα καθώς μπορούμε να το προσθέτουμε στη μαγειρική σε σαλάτες ως γαρνίρισμα, καθώς επίσης σε σούπες, κρέας και ψάρι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για να αρωματίσει λάδι, ελιές και ξίδι.



Βοηθά στην αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού, στομαχικών προβλημάτων και παθήσεων του δέρματος. Τονώνει και απομακρύνει το στρες και χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας. Εκτός από τις φαρμακευτικές χρήσεις του είναι και μελισσοκομικό φυτό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλα αρωματικά φυτά για τη διαμόρφωση βραχόκηπων και παρτεριών με πολύ όμορφο αποτέλεσμα.