Η προέλευση της τομάτας θεωρείται από τη Λατινική Αμερική και ειδικότερα από τα βουνά του Περού και από τους πρωτόγονους λαούς του Μεξικού, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που την καλλιέργησαν. Στην Ευρώπη αργότερα και μόλις το 1778 αναγράφηκε στους καταλόγους των σπόρων κηπευτικών για πρώτη φορά.

Η τομάτα ενδείκνυται να καλλιεργείται σε ηλιόλουστα μέρη καθώς οι καρποί της έχουν ανάγκη τη ζέστη προκειμένου να ωριμάσουν. Βέβαια ο ήλιος δεν θα πρέπει ιδανικά να καίει τα φυτά και σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 30 °C η τομάτα δεν αναπτύσσεται σωστά. Στον αντίποδα αν οι θερμοκρασίες είναι μικρότερες από 10 °C οι τομάτες θα είναι περισσότερο ευαίσθητες σε ασθένειες.


Η εποχή της φύτευσης της τομάτας είναι περίπου τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και το έδαφος που προτιμά είναι ένα ελαφρύ καλά αποστραγγισμένο έδαφος που να διατηρεί την υγρασία και να επιτρέπει στην τομάτα να αναπτύξει ένα ισχυρό ριζικό σύστημα σε βάθος 40 εκατοστών. Βέβαια μπορεί η τομάτα να προτιμά τα ουδέτερα εδάφη αλλά έχει την ικανότητα να ευδοκιμεί και σε ελαφρώς όξινα εδάφη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πολύ πλούσια σε άζωτο εδάφη ευνοούν τη δημιουργία φύλλων εις βάρος της ποιότητας των καρπών.


Μπορείτε να ενσωματώσετε στο έδαφος πολύ ώριμο κομπόστ πριν από τη φύτευση και κατά τη βλάστηση, 15 ημέρες μετά από τη φύτευση και τον Ιούλιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό λίπασμα πλούσιο σε φωσφορικό οξύ και κάλλιο. Η περιποίηση της τομάτας απαιτεί τακτικό σκάλισμα και κάλυψη του εδάφους γύρω από τη ρίζα του φυτού ώστε αυτό να διατηρηθεί δροσερό. Επίσης, είναι σημαντικό και το πότισμα και το έδαφος πρέπει να διατηρείται υγρό αν σπείρετε σπόρο. Τα φυτά όμως ενδέχεται να σαπίσουν αν στο έδαφος βρίσκεται αρκετή ποσότητα νερού. Το πότισμα πρέπει να γίνεται τακτικά με άφθονο νερό ειδικά όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός μέχρι να αναπτυχθούν οι καρποί.



Η πρώτη σπορά της τομάτας λαμβάνει χώρα το Μάρτιο σε σκεπασμένο χώρο, σε πήλινη γλάστρα και κοντά σε παράθυρο. Μπορείτε να θάψετε τους σπόρους με χώμα μισού εκατοστού και να σπείρετε ανά δοχείο 4 με 5 σπόρους. Οι σπόροι αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας σε θερμοκρασία 18 °C . Πρέπει να κρατήσετε ένα φυτό ανά δοχείο μόνο. Ακολούθως μεταφυτέψτε σε ανεξάρτητα δοχεία όταν τα φυτά αποκτήσουν 4 με 5 φύλλα. Μπορείτε να φυτέψετε σε υπαίθριο χώρο όταν δεν υπάρχει πλέον ενδεχόμενου παγετού, δηλαδή περίπου από τις αρχές Μαΐου. Επίσης οι τοματιές όταν μεταφυτευτούν οριστικά θα βοηθούσε να τις «σκληραγωγήσετε» εκθέτοντας τες σε εξωτερικές συνθήκες. Δηλαδή τις καλές ημέρες του Απριλίου μπορείτε να βγάζετε τα φυτά σε ανοιχτό χώρο και το βράδυ να τα ξαναβάζετε μέσα.


Η συλλογή των καρπών πρέπει να γίνεται όταν αποκτήσουν όμορφο χρώμα καθώς επίσης να αφαιρούνται τα φύλλα που κρύβουν τον ήλιο από τον καρπό.

Τέλος, η τομάτα μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα και ειδικότερα καλλιεργείται σε δοχείο βάθους τουλάχιστον 20 εκατοστών αλλά θα πρέπει το φυτό να στηρίζεται και το έδαφος να διατηρείται υγρό. Πρέπει να χρησιμοποιείται μίγμα φυτοχώματος και χώματος, το οποίο να είναι κατάλληλο για καλλιέργειες σε γλάστρες και είναι απαραίτητη η τακτική χρήση υγρού λιπάσματος.