Μπορεί οι χρήσεις του δυόσμου να είναι πολλές, οι απαιτήσεις του όμως είναι λίγες. Αυτό που χρειάζεται ο δυόσμος είναι ένα γόνιμο χώμα με καλή αποστράγγιση, δηλαδή να συγκρατείται η υγρασία χωρίς όμως να λασπώνει το έδαφος. Έχει ανάγκη από συχνό πότισμα 3-4 φορές την εβδομάδα και χρειάζεται ήλιο (καλό είναι να αποφεύγεται ο μεσημεριανός ήλιος).

 

Επίσης καλό είναι να ξεβοτανίζουμε τακτικά έτσι ώστε να απορροφάται πιο γρήγορα το νερό και 2-3 φορές το χρόνο να προσθέτουμε χώμα με οργανική ουσία γύρω από τη ρίζα του φυτού. Μία φορά το χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, η προσθήκη λιπάσματος μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του. Ο πολλαπλασιασμός του πραγματοποιείται με μοσχεύματα, διαίρεση και με σπόρο. Ο δυόσμος δεν αντιμετωπίζει σοβαρές προσβολές από ασθένειες και εχθρούς.

Η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση του δυόσμου είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη καθώς οι θερμοκρασίες τότε βοηθούν την επιτυχημένη ανάπτυξη του φυτού.  Για τη φύτευση ανοίγουμε μία αυλακιά με βάθος 10 εκ. περίπου (3 εκ. σε βάθος μεγαλύτερη από τη μπάλα και διπλή σε μήκος και πλάτος) και αφού τοποθετήσουμε τα ριζώματα, τη σκεπάζουμε. Οι αποστάσεις φύτευσης πρέπει να είναι 60-70 εκ. μεταξύ των γραμμών 30-40 εκ. επί της γραμμής.

Εάν φυτέψουμε το δυόσμο σε γλάστρες ή παρτέρια μαζί με άλλα φυτά, πρέπει να το φυτέψουμε μαζί με το γλαστράκι του χωρίς το πάτο, κι αυτό γιατί οι ρίζες του δυόσμου απλώνουν σε μεγάλο βαθμό και είναι πιθανό να ενοχλήσουν τα γειτονικά φυτά. Είναι απαραίτητο να κλαδέψουμε βαθιά στα τέλη του Φθινοπώρου προκειμένου να ανανεώνεται ο δυόσμος μας και να παραμένει υγιής. Οι ευεργετικές ιδιότητες του δυόσμου είναι πάρα πολλές καθώς τονώνει τη μνήμη (βοηθά σε περιόδους εξετάσεων) και βοηθά στην πέψη σε μορφή ροφήματος.

Το άρωμα του είναι έντονο και το μάσημα των φύλλων του βοηθά στην κακοσμία του στόματος και μπορεί να ανακουφίσει σε πονοκεφάλους. Πάντα όμως η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο, όπως και όλων των βοτάνων, και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από βρέφη.