Το Φυτό:


Η φράουλα αποτελεί ένα από τα εκλεκτά φρούτα της άνοιξης καθώς είναι ένας κόκκινος καρπός με πολύ ωραία γεύση. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι εκτός από τις κόκκινες ποικιλίες υπάρχουν και άσπρες ποικιλίες φράουλας. Μπορείτε να βρείτε ποικιλίες φράουλας τόσο με μεγάλους όσο και με μικρούς καρπούς και να προμηθευτείτε το αντίστοιχο μέγεθος γλάστρας.

Η Γλάστρα:


Ενδείκνυται η επιλογή μίας ζαρντινιέρας αντί για μία στρογγυλή γλάστρα.

Το Χώμα:


Η καλή αποστράγγιση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φράουλα καθώς αν το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε συγκρατεί πολύ νερό τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου καλό!

Προτείνεται λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε τύρφη, κομπόστ, και μικρή ποσότητα ποταμίσιας άμμου και να μην βάλετε καθόλου κοκκινόχωμα καθώς έχει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό!

Μπορείτε να συμβουλευτείτε το Φυτώριο μας και οι ειδικοί γεωπόνοι μας θα σας υποδείξουν την απαιτούμενη δοσολογία της τύρφης και του κομπόστ που πρέπει να χρησιμοποιήσετε!

Η φύτευση:







Επειδή η επαφή με το χώμα δεν κάνει καλό στις φράουλες, αυτές πρέπει να κρέμονται έξω από τη ζαρντινιέρα. Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να γεμίσουμε με χώμα ένα μέρος της ζαρντινιέρας και να τοποθετήσουμε τις φράουλες στις άκρες της γλάστρας.

Αφού έχουμε τοποθετήσει τις φράουλες τις γεμίζουμε με χώμα και πιέζουμε το χώμα προκειμένου να μην έχει κενά.

Προσοχή: Είναι σημαντικό να μην γεμίσουμε τη ζαρντινιέρα με πολλές φράουλες καθώς πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες και γρήγορα θα αναπτυχθούν πολλά νέα φυτά, τα οποία θα γεμίσουν τη μισή άδεια γλάστρα.

Η θέση της γλάστρας στο μπαλκόνι:

 Καθώς η φράουλα αγαπάει τον ήλιο, αλλά ταυτόχρονα αγαπά και τη σκιά, όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει είναι αναγκαίο να την τοποθετήσουμε σε μια θέση που να τη «βλέπει» όσο γίνεται περισσότερο ο ήλιος μέχρι η θερμοκρασία να ανεβεί πάνω από τους 30 βαθμούς και όταν αυτό συμβεί να την τοποθετήσουμε σε ένα ημισκιερό μέρος.  

Το Πότισμα:


Είναι σημαντικό η φράουλα να στεγνώσει καλά και ακολούθως να ποτίζεται! Το πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή άνοστων φραουλών.

Η Λίπανση:
Το μυστικό για να έχει η φράουλα γλυκιά γεύση είναι το πολύ κάλιο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να προτιμήσετε λίπασμα με μεγάλη ποσότητα καλίου, χωρίς βέβαια υπερβολές στη χρήση του, και ασφαλώς το λίπασμα της επιλογής σας να είναι βιολογικό!

Η Φυτοπροστασία:

Η φράουλα σαν φυτό θεωρείται ανθεκτικό όμως αν ποτίζεται αρκετά γίνεται αισθητός ένας μύκητας στη ρίζα του φυτού με αποτέλεσμα τη σταδιακή μάρανσή του. Ο συγκεκριμένος μύκητας βέβαια μπορεί να καταπολεμηθεί εύκολα με τη χρήση βιολογικών σκευασμάτων και βοτάνων.

Οι εποχές φύτευσης:

 Η φράουλα μπορεί να φυτευτεί τόσο την Άνοιξη όσο και το Φθινόπωρο.

 Η Συγκομιδή:


Ο καρπός της φράουλας αν ακουμπάει στο χώμα θα χαλάσει. Έτσι λοιπόν, οι φράουλες μας πρέπει να είναι έξω από τη γλάστρα σαν να κρέμονται! Όταν κοκκινίσουν μπορείτε με ένα ψαλίδι να κόψετε το κοτσανάκι και να την γευτείτε!

Πηγή: Olyplant.gr