Η αποξήρανση είναι ένας τρόπος για να μπορείτε να συντηρήσετε τα φρούτα που θέλετε, ώστε να μπορείτε να τα καταναλώσετε και μετά την εποχή τους. Όλα σχεδόν τα είδη φρούτων είναι κατάλληλα για αποξήρανση και μάλιστα τόσο περισσότερο, όσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα τους σε νερό. Σημαντικό είναι επίσης, τα φρούτα να είναι φρέσκα πολύ καλής ποιότητας, καλά ωριμασμένα, χωρίς χτυπήματα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το αποξηραμένο προϊόν.

 

Ένας τρόπος για να αποξηράνετε φρούτα στο σπίτι, είναι στον φούρνο της κουζίνας σας όπου μπορείτε να φτιάξετε πολύ απλά, ένα θρεπτικό γεύμα, εύκολο κολατσιό και υγιεινή λιχουδιά από τα χέρια σας!

Θα χρειαστείτε:                                                                                                       

Έναν δίσκο ξήρανσης (από ανοξείδωτο ατσάλι – όχι αλουμινένιο), τρυπητό ή σε μορφή σχάρας, για την τοποθέτηση των φρούτων. Πρέπει να είναι λίγο μικρότερος από τις  διαστάσεις του φούρνου, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας παντού.     

Αντιμικροβιακό διάλυμα (εμείς θα χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμονιού)           

Σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία (αποστειρωμένα) για την αποθήκευση.                                                                                                              
Επιλογή και ετοιμασία των φρούτων 

Επιλέξτε φρέσκα και πλήρως ώριμα φρούτα, γιατί τα άγουρα υπολείπονται σε γεύση και χρώμα. Πλύντε τα πολύ καλά και αφαιρέστε αυτά που έχουν κηλίδες ή δείχνουν χτυπημένα, γιατί μπορούν να επηρεάσουν και τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια τα εμβαπτίζετε για δέκα λεπτά σε διάλυμα λεμονιού. Για το διάλυμα λεμονιού αναμίξτε ίσες ποσότητες από χυμό λεμονιού με κρύο νερό (π.χ. 1 κούπα χυμό λεμονιού με 1 κούπα κρύου νερού). Αυτό γίνεται για να μην μαυρίσουν τα φρούτα και για την καταστροφή των μικροβίων κατά την προ επεξεργασία. Στη συνέχεια βγάλτε τα με ένα κουτάλι ή σουρωτήρι, στραγγίστε και στεγνώστε τα σε απορροφητική πετσέτα.

Αφού κόψετε τα φρούτα τοποθετείστε τα στον δίσκο ξήρανσης σε μια στρώση, με το κοίλο μέρος τους προς τα επάνω και βάλτε τα στον φούρνο (σε ύψος 8 εκατοστών από τη βάση του) στους 60 βαθμούς Κελσίου. Ο χρόνος που χρειάζεται για να αποξηρανθούν τα φρούτα εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών, την υγρασία και την ποσότητα του αέρα που κυκλοφορεί μέσα στον φούρνο. Αφήνετε την πόρτα του ελαφρώς ανοικτή με τη βοήθεια κάποιου αντικειμένου, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί. Καλό θα είναι να αναποδογυρίζετε τα φρούτα επάνω στη σχάρα κάθε 3-4 ώρες. Συνήθως ο χρόνος αποξήρανσης είναι από 6 έως 24 ώρες. Είναι έτοιμα όταν έχουν γίνει σαν πετσί και ευλύγιστα.

Σε φρούτα όπως σταφύλια, δαμάσκηνα, κεράσια, σύκα, μούρα που έχουν σκληρό δέρμα, θα πρέπει να διασπάσετε την επιφάνειά τους πριν την αποξήρανση. Για την διάσπαση της φλοίδας τους, βουτήξτε τα φρούτα για 30-60 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και μετά αμέσως σε πολύ κρύο νερό. 

Αποθήκευση έως ένα χρόνο

Όταν αποξηρανθούν τα φρούτα, τα αφήνετε 4-10 μέρες πριν τα συσκευάσετε. Για να συντηρηθούν θα τα βάλετε μέσα σε γυάλινα αποστειρωμένα δοχεία, κατά προτίμηση σκουρόχρωμα, χωρίς να τα γεμίσετε ασφυκτικά. Διατηρήστε τα σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο ή ακόμα και στον καταψύκτη, όπου μπορούν να μείνουν για 6-12 μήνες. Αν παρ’ όλα αυτά παρουσιάσουν άσχημη μυρωδιά ή σημάδια μούχλας, πετάξτε τα αμέσως.