Ένας καταπράσινος και ποιοτικός χλοοτάπητας είναι ο διακαής πόθος καθενός από εμάς. Είναι όμως γεγονός ότι κατά την εγκατάσταση ενός χλοοτάπητα με την μέθοδο της σποράς παρουσιάζονται –συνήθως- αρκετά προβλήματα.
 
Η εναλλακτική λύση ακούει στο όνομα έτοιμος (ή προκαλλιεργημένος) χλοοτάπητας.
 
Ο έτοιμος χλοοτάπητας είναι γρασίδι (συνήθως ειδικά επιλεγμένα μείγματα) που καλλιεργείται και αναπτύσσεται σε επιλεγμένους χώρους χρησιμοποιώντας την κατάλληλη επιστημονική τεχνογνωσία.  Όταν είναι έτοιμος, κόβεται με ειδικά μηχανήματα και ξεριζώνεται άθικτος μαζί με ένα λεπτό στρώμα χώματος που συγκρατείται από το ριζικό του σύστημα και από ειδικό δίχτυ. Γι' αυτό το λόγο μπορεί να τυλιχτεί σε ρολά και να μεταφερθεί στον τόπο εγκατάστασης χωρίς να χρειαστεί άλλη ιδιαίτερη φροντίδα.

Ο χλοοτάπητας αφού κοπεί και τυλιχτεί σε ρολά, είναι έτοιμος για τη μεταφορά του στο επιθυμητό σημείο τοποθέτησης
 
Η εγκατάσταση του έτοιμου χλοοτάπητα είναι σαν να απλώνει κάποιος ένα χαλί πάνω στο κατάλληλα διαμορφωμένο έδαφος του κήπου. Είναι μια σχετικά απλή διαδικασία που προσφέρει το αισθητικό και οπτικό αποτέλεσμα που όλοι οι ιδιοκτήτες ποθούν!

Σε σύγκριση με την εγκατάσταση του χλοοτάπητα από σπορά, ο έτοιμος χλοοτάπητας υπερτερεί στα εξής σημεία:

 Άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα. Μερικές ώρες αρκούν για την τοποθέτηση του σε επιφάνεια ενός στρέμματος.

Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων, σε σχέση με τον χλοοτάπητα από σπορά όπου απαιτούνται περίπου τρεις μήνες!

Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει σε επιφάνειες όπου η σπορά είναι αδύνατη, όπως έντονα κεκλιμένες επιφάνειες.

Μειωμένες πιθανότητες προσβολής από αρρώστιες (έντομα, μύκητες…), οπότε και μειωμένα έξοδα συντήρησης.

Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Σημαντική εξοικονόμηση νερού.